Frekvensreglering
Frekvensreglering är en typ av stödtjänst som hjälper till att stabilisera frekvensen på det svenska elnätet. Frekvensen på elnätet är en funktion av balansen mellan produktion och konsumtion av energi där 50,0 Hz innebär perfekt balans mellan produktion och konsumtion. När konsumtionen är större än produktionen av energi minskar frekvensen och om produktionen är större än konsumtionen av energi ökar frekvensen. Denna balans måste hela tiden hållas inom ett smalt spann för att inte leda till negativa effekter för energisäkerheten.
Svenska Kraftnät är den myndighet som ansvarar för att bibehålla frekvensen på elnätet i Sverige och de har skapat ett flertal olika marknader för frekvensreglering med olika krav på aktiveringstid, uthållighetstid och med olika frekvensintervall de aktiveras inom. Frekvensmarknaderna delas in i två grupper:
• Frekvenshållningsreserv: FFR, FCR-D upp och ned samt FCR-N vars uppgift är att stabilisera frekvensen vid en avvikelse från det normala och därigenom minimera risken att frekvensen avviker ytterligare.
• Frekvensåterställningsreserv: aFRR och mFRR ska återställa frekvensen till sitt normala värde på 50,0 Hz efter en avvikelse.