Nyheter och aktuella händelser

 

Hållbara energilösningar – en självklarhet för moderna anläggningar och fastigheter.

Uttrycket ”off grid” har kanske ingen bra motsvarighet på svenska. Man brukar säga att man ”kapar linan”. Eller ”blir oberoende”. Det handlar kort och gott om att bli självförsörjande på energi – att nyttja de resurser som finns lokalt.

 I takt med att rapporter om klimatförändringar väller in, blir behovet av smarta energilösningar större och större. Det handlar om att hushålla – att göra smarta val nu som ger effekt många år framöver. Det gäller inte minst när man ska bygga större fastigheter och anläggningar. I veckan tecknade Ladza Fastigheter två ”letters of intent” – dels med SENS Sustainable Energy Solutions AB, dels med SolTech Energy Sweden AB. Det är starten på vad som ska bli ett smått unikt samarbete för lokal hållbarhet, klimatarbete och energieffektivisering.

– Ingen kan göra allt, men om alla gör något kommer skillnaden att märkas, säger Olle Nordberg på Ladza Fastigheter. Vi på Ladza måste tänka i banor kring hållbarhet och klimat när vi planerar för Ekerö Arena. Något annat vore helt otänkbart.

Målet för Ladza Fastigheter är att Ekerö Arena ska kunna bli helt självförsörjande på energi – för både el och uppvärmning.

– Många undrar varför vi väljer att placera bostäder, skolor, sim- och idrottshallar och skidspår på samma plats, fortsätter Olle. Svaret är att det ger många fördelar. När allt finns inom samma område slipper vi många mil i bil, vilket är bra för miljön. Dessutom ger det Mälaröborna mer tid till annat – familjen, fritidsaktiviteter eller att bara koppla av. Men framförallt får vi en unik möjlighet att spara energi – det ger oss något som närmast kan liknas vid en gigantisk värmeväxlare.

 

Energilager som sparar både värme och kyla

Genom att nyttja berggrundens egen lagringsförmåga kan ett energilager skapas. Det innebär att sommarvärmen lagras och tas fram när den behövs – på vintern. Självklart går det även att göra tvärt om. När man behöver kyla på sommaren nyttjar man lagrets lägre temperatur samtidigt som man laddar lagret med värme – på så sätt byter årstiderna plats och alla vinner. Tack vare SENS produkter kallt nät™ och balanserad fastighet™ kombinerat med deras patenterade energilager, kommer Ekerö Arena kunna drivas på ett energieffektivt och CO2-neutralt sätt.

– Genom systemet kommer vi också kunna värma upp och kyla ner hyresrätter, simhall och skolor. Det gör vi med den spillvärme och spillkyla som uppstår då vi värmer respektive kyler t.ex. ishall, skidspår, simbassäng, konstgräsplan och kontor, säger Jan Egenäs på SENS.

Vi har genomfört många liknande projekt tidigare och håller som bäst på med Torvalla IP i Haninge.  Med det i ryggen vågar vi påstå att Ekerö Arena är en perfekt anläggning för den här typen av system.

 

Solpaneler blir tak, fasader och fönster

SolTech Energy har ett revolutionerande koncept där solcellsteknik kan bli helt byggnadsintegrerat. Med denna teknik får Ekerö Arena både ljusinsläpp och solskuggning genom tak, väggar och fönster och omvandlar samtidigt solljus till el.

– Alla glasytor absorberar användbar solenergi, säger Stefan Ölander på SolTech Energy. Ekerö Arenas arkitektur och storlek bidrar till att vi kan maximera antalet paneler på fastigheterna. Nu när tekniken med semitransparenta tunnfilmssolceller finns, borde verkligen fler nyttja sina tak, fasader, fönster och balkongglas till ett generera energi.

 

En perfekt kombination för att bli ”off grid”

Det första steget mot en anläggning som är helt självförsörjande på energi är nu taget för Ekerö Areans räkning.

– Det känns riktigt bra att vi nu skrivit våra ”letters of intent”, säger Olle. Vårt mål, som tack vare samarbetet med SolTech Energy och SENS inte alls är orealistiskt, är att vi ska kunna producera och lagra all den energi vi behöver. Dessutom skapar vi förutsättningar för ett ekonomiskt hållbart projekt genom att eliminera en stor del av driftskostnaderna. För precis som med allt när det gäller Ekerö Arena, vill vi göra smarta och långsiktiga val. Det är då man bygger för framtiden.


Presskontakter:

SolTech Energy Sweden AB

Stefan Ölander
070-739 80 00

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
http://www.soltechenergy.com

SENS – Sustainable Energy Solutions AB
Jan Egenäs 
070-593 71 38

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
http://www.sens.se

Ladza Fastigheter AB
Olle Nordberg
070-862 88 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
http://www.ladza.se