Nyheter och aktuella händelser

 

Genom förhållandevis små investeringar på idrottsplatser kan brottslighet sjunka med 50% och öka folkhälsan

 

Skäggetorp i Linköping är ett av landets mest utsatta områden. Sedan år 2015 är fotbollshallen där öppen till 24,00 på lördagskvällar. Uppemot 150 ungdomar dyker upp varje lördag för att spela fotboll och umgås.

Under samma period har polisen i Skäggetorp uppmätt att brottsligheten har sjunkit med hela 46%. Det är bara ett exempel av de många positiva effekter som ökad tillgänglighet av idrottsplatser har på samhället.

 

Många kommuner anser att konverteringen till vinterbrukbara utomhusplaner kostar för mycket

Det är brist på idrottshallar men jämförelsevis gott om utomhusgräsplaner som med relativt enkla medel kan konverteras till året-om-planer.

Genom att investera i ett aktivt borrhålslager som tar till vara på sommarens värme blir konstgräsplaner spelbara året om för en rimlig peng. Lägger man dessutom till ett övertryckstält för vintersäsongen blir innetemperaturen behagliga 10 - 15 grader även när det är minusgrader utanför.

I Katrineholm har Backavallens konstgräsplan och allt varmvatten i omklädningsrummen värmts med termisk energi i flera år. SENS ritade och byggde ett aktivt borrhålslager på beställning av Katrineholms kommun redan 2008.

Förutom minskade koldioxidutsläpp har 1,2 miljoner kr sparats in varje år i driftskostnader jämfört med en fjärrvärmelösning.

Visst det är en initial investering på 10 till 20 miljoner kr. Men det är kostnader som man noga måste väga upp mot de bevisade fördelarna.

 

Vi måste fråga oss, vad är egentligen dyrt?

Statistik från Barn Obesitas Register visar att 20 - 25% av landets tio-åringar är överviktiga. Folkhälsomyndigheten uppskattar att brist på fysisk aktivitet kostar skattebetalarna 6 miljarder per år.

Siffror från BRÅ tyder på att uteblivna förebyggande insatser för 20 stycken utsatta ungdomar har en prislapp på ca 250 miljoner kronor.

All fakta tyder på att investeringar i idrott och idrottsplatser tillsammans med ökad tillgänglighet är ett vinnande koncept med massiva ekonomiska vinningar. Viktigare är att barn, ungdomar och vuxna har en trygg plats att idrotta på året om, ibland dygnet runt. Det är ovärderligt för samhället och individen.

 

För mera information och frågor kontakta Jan Egenäs VD på SENS

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Mobil: +46 70 593 71 38

Bild: Backavallen Katrineholm

 backavallen m