Så ska nya koncernchefen sätta SENS på kartan

 

Målmedveten, bra driv och en gedigen erfarenhet av fastighetsbranschen, nya koncernchefen Jan Egenäs är väl rustad att sätta SENS på kartan.

– Vi ska visa vad vi är bra på. Våra produkter ligger i tiden, säger han som har segling och skidåkning som fritidsintressen.

Jan Egenäs - koncernchef SENS AB | Hållbara energilösningar och termiska lager

Vad är det första du vill göra som koncernchef för SENS?

– Vi skall se till att få utväxling på det vi skapat inom koncernen. Se till att fler får reda på vilka vinster de kan göra på våra produkter, både miljömässigt såväl som ekonomiskt. Det är det första som jag tänker ta tag i.

– Man ska komma ihåg att det finns väldigt mycket kunskap och kompetens samlat i företaget efter sammanslagningen av SEEC och Capital Cooling. Ett klassiskt svenskt ingenjörsföretag i en positiv bemärkelse kan man säga. Men många sådana blir lätt introverta och dåliga på att föra fram de styrkor man har, det är något vi måste jobba med.

– Vi ska slå oss för bröstet och synas mycket mer på marknaden, inte vara så blyga utan istället beskriva vad vi är bra på. Våra produkter kan förbättra både ekonomi och miljö, det måste vi få fram.

Hur ser du på SENS produktportfölj utifrån ett miljöperspektiv?

– Vi har en produktportfölj som ligger rätt i tiden. Med våra produkter kan våra kunder bli mer energieffektiva, generera mindre utsläpp och på så sätt bidra med en bättre miljö. Detta är ju en diskussion som ligger på allas läppar idag.

– Vi agerar i cleantech-klustret där våra produkter på ett hållbart sätt kan utnyttja de resurser som finns. Koldioxidavtrycket från energiaktörer och fastighetsägare som använder våra produkter blir mindre helt enkelt. Våra kunders verksamheter blir grönare, miljövänligare och dessutom får de lägre driftkostnader, vilket ger ett högre fastighetsvärde.

Nåt mer som finns högt upp på din agenda?

– Eftersom koncernen består av ett konsultinriktat bolag och ett entreprenörbolag som relativt nyligen har slagits ihop, finns en del arbete kvar med att göra detta till ett bolag, men vi är redan på god väg.

Vilka är dina styrkor? Vad kan du tillföra SENS?

– Jag är van att jobba med affärsutveckling och har ett bra driv och en positiv grundinställning till livet. Sen är jag bra på att sätta mål och framförallt se till att vi kommer i mål. Att jag kommer från fastighetsbranschen är ju en styrka i sig, jag kan branschen och tror mig veta vilka knappar jag ska trycka på.

Ja, du har erfarenhet från fastighetsaffärer och finansiering. Vad tar du med dig därifrån?

– Jag förstår hur fastighetsägarna räknar och hur de resonerar innan de kommer fram till beslut. Inom fastighetsbranschen är det ganska långa ledtider och det måste man ha respekt för.

Vad gjorde dig attraherad av SENS?

– Att det här finns en rad produkter som ligger rätt i tiden. När man använder våra produkter sparar man energi och samtidigt minskar man koldioxidbelastningen på miljön. Vi måste alla se till att vi vidtar åtgärder inom dessa områden så att vi kan lämna över till nästa generation på ett snyggt sätt.

Vad är det som gör SENS till en av de främsta aktörerna inom termisk energi?

– Våra produkter och vår kunskap inom detta område. Det är den patenterade borrhålslagertekniken kombinerad med tekniken hur man styr lagret som gör oss unika och konkurrenskraftiga. Dessutom har vi kunnat bygga lättförståeliga produkter för olika applikationer som samtliga baserar sig just på vår lagerlösning.

Vilka blir vinnare med SENS produkter och tjänster?

– Alla vinner på våra produkter. Just kombinationen miljö och spara pengar gör att alla blir vinnare. De som köper våra produkter sparar energi och pengar. Vi tjänar pengar och kan utveckla produkterna. Och miljön är ju förstås den största vinnaren. På varje sparad kilowattimme har vi alltså alla något att tjäna.

 

Fakta Jan Egenäs

Infödd Stockholmare, 54 år, pluggat i Umeå och gjorde militärtjänstgöringen i Luleå. Bor i Nacka med fru, två tonårssöner och hund. På fritiden skjutsar han sina söner till fotbollsmatcher och träningar. Hans passion är utförsåkning och segling.